MSSQL halvklustermedvetna säkerhetskopior med ZWC

Denna artikel är för Amanda Enterprise (AE)

Amanda Enterprise (nedan kallat AE), som arbetar med Zmanda Windows Client (nedan kallat ZWC), kan användas för att ta säkerhetskopior av ett SQL Server-kluster. Eftersom Amanda Enterprise inte är helt "klustermedvetet" finns det vissa begränsningar att vara medvetna om och krav som måste uppfyllas. ZWC delar koden med vårt moderföretag Carbonites fullständiga Windows Server-säkerhetskopieringsprogram Carbonite Server Backup. Av denna anledning listas ibland ”ZWC Service” eller “ZWC-Database” som “Carbonite Server Backup Controller” respektive “Carbonite Server Database”. Behandla dessa karbonittjänster precis som ZWC-tjänsterna i dessa instruktioner.

Inställning

ZWC måste installeras på alla noder i klustret.

1. Installera ZWC på noden som föredras (primär) ägare för SQL Cluster-resursen.
    1. En ny registernyckel med namnet Klusternamn (Type = String) måste skapas i HKLM \ Software \ Zmanda \ ZWC \ 1.0 \ Engine \. Nyckelvärdet måste vara namnet på SQL Cluster.
    2. Öppna menyn Tjänster och starta om Carbonite Server Database-tjänsten, detta startar om båda tjänsterna.
  2. Konfigurera en SQL Server-reservuppsättning i AE.
    1. Säkerhetskopior på den primära noden kan konfigureras som FULL- och DIFFERENTIAL-säkerhetskopior. Snälla se Differentialbackups i ett SQL Server-kluster nedan.
  3. Flytta SQL-instans till en annan nod och upprepa ZWC-installation och konfiguration.
    1. Inaktivera den nya SQL-backupuppsättningen. Högerklicka på säkerhetskopieringsuppsättningen och välj Inaktivera.
    2. Konfigurera endast FULL säkerhetskopior på alla andra noder. Snälla se Differentialbackups i ett SQL Server-kluster nedan.
  4. Upprepa steg 3 för alla noder i klustret.
  5. Flytta SQL-instans tillbaka till önskad (primär) nod.

Flytta SQL-instans mellan klusternoder efter första installationen

Om du flyttar SQL-instans från den primära klusternoden till en annan nod efter den första installationen måste du också justera din AE- och ZWC-konfiguration, såvida du inte planerar att flytta resursen innan schemalagd säkerhetskopiering sker.

1. Inaktivera först SQL-säkerhetskopieringsuppsättningen för den aktuella noden.
  2. Flytta SQL-instans till en annan nod.
  3. Aktivera reservuppsättningen på den nya noden.

Differentialbackups i ett SQL Server-kluster

Eftersom AE inte är fullt medveten om kluster måste du vara mycket försiktig när du använder differentiella säkerhetskopior i en grupperad miljö. Föreställ dig följande scenario:

1. Din första fullständiga säkerhetskopia tas i nod 1 (den föredragna ägaren) vid transaktion / post 100. SQL Server registrerar att fullständig säkerhetskopia tas.
    1. Denna säkerhetskopia innehåller transaktioner / poster 1 - 100. Typ = Full.
  2. Din nästa säkerhetskopia, fortfarande på nod 1, är en differentiell säkerhetskopia som tas vid transaktion 150. SQL Server registrerar att differentiell säkerhetskopia tas.
    1. Denna säkerhetskopia skulle innehålla transaktioner 101 - 150. Typ = Differential. Motsvarande Full är 1-100.
  3. Nu flyttar du SQL Server till nod 2 vid transaktion 200 och tar en säkerhetskopia. AE och ZWC på den här noden känner inte till säkerhetskopiorna på den andra noden, så du måste ta ytterligare en fullständig säkerhetskopia.
    1. Denna säkerhetskopia innehåller transaktioner 1 - 200. SQL Server registrerar att fullständig säkerhetskopia tas vid transaktion 200.
  4. Vid den här tiden flyttar du SQL tillbaka till nod 1 och tar en differentiell säkerhetskopia vid transaktion 250. SQL Server har registrerat att den senaste fullständiga säkerhetskopian var vid transaktion 200.
    1. Denna säkerhetskopia innehåller transaktioner 201 - 250.
    2. Den senaste fullständiga säkerhetskopian på denna nod innehåller dock endast transaktioner 1 - 100.
  5. Nu finns det ett problem. Transaktioner saknas i säkerhetskopieringskedjan. Endast fullständiga säkerhetskopior kan återställas.
    1. En återställning av fullständig säkerhetskopia på nod 1 skulle endast innehålla poster 1 - 100. Den enda differentiella säkerhetskopian kan återställas är den som innehåller transaktionerna 101 - 150. Transaktionerna 151 - 250 går förlorade.
    2. En återställning av fullständig säkerhetskopia på nod 2 skulle endast innehålla posterna 1 - 200. Differentialbackupen från nod 1 kan inte återställas till nod 2. Transaktionerna 201 - 250 går förlorade.

För att undvika problem som ovan rekommenderar vi:

1. Använd endast säkerhetskopior med fullständig eller differentiell säkerhet på den enskilda primära noden - dvs. på den föredragna ägaren av klusterresursen för SQL-instanser.
  2. Använd endast fullständiga säkerhetskopior på alla andra noder.
  3. Om SQL-data har säkerhetskopierats medan du bor på en annan än primär nod, måste den första säkerhetskopian som tas tas när du flyttar SQL-instans tillbaka till den primära noden vara en fullständig säkerhetskopia.

Om SQL-instans bara flyttas till andra noder i klustret under en kort tidsperiod, till exempel för underhåll, kan du förenkla ditt reservschema genom att bara installera och konfigurera ZWC på en enda primär nod.

Vi uppmuntrar dig att läsa följande artikel publicerad på MSDN-bloggen: Vilka data ska du säkerhetskopiera från ditt SQL Server-kluster?